Bronxial astma shakllanishining molekulyar-genetik asoslari - Turdibekov, Xusan Ibragimovch; Axmedov, Abdumannon Abdullo o’q’li; Omonov, Abdusattor Anvar o’g’li; Fazlitdinova, Kyamala Igorevna (Science and Education, 2024)
Turli xil kasalliklarda, shu jumladan bronxial astmada genlarni targ’ib qiluvchi va kodlash mintaqalarida bitta nukleotid polimorfizmi polimorf variantlarining keng doirasi o’rganilgan. Buni o’rganish inson genomikasini tadqiq qilishning eng muhim vazifalaridan biridir. Hozirgi vaqtda BA patogenezida ko’plab genlar ishtirok etishi ko’rsatilgan va bu genlar turli etnik guruhlarda farq qilishi mumkin. Turli populyasiyalarda nomzod-genlarining genetik polimorfizmi, ularning kasallikning rivojlanishiga ta’siri haqidagi ma’lumotlar bronxial astma patogenezining xususiyatlarini yaxshiroq tushunishga va uning maqsadli birlamchi profilaktikasiga samarali yondashuvlarni ishlab chiqishga imkon beradi.